De senaste åren har jag djupdykt i kostkunskap. Dels på grund av att min egna hälsa vacklat och dels för att så många söker mig för besvär där det inte räcker med att bara få behandlingar. Gemensam nämnare är låggradig inflammantion i våra vävnader och system, såsom metabola syndrom och autoimmuna reationer. Till metabola syndrom räknas bukfetma, högt blodtryck, diabetes typ 2 ( eller sockersjuka som det förut kallades och är mer korrekt uttryckt ). Exempel på tillstånd av låggradig inflammation är reumatism, astma, allergier, generell värk, sköldkörtel problematik, åderförfettning...etc..  

Vi måste förändra vårt sätt att leva och äta..!

Vår största bov idag är socker, och processad mat, utan tvekan, och brist på fibrer för våra goda tarmbakterier. Socker är inte bara socker, utan kolhydrater, snabba kohydrater! Processad mat.. Vi konsumerar enorma mängder varje dag. Ofta består vår basmat utav bröd, pasta, potatis, ris, sötade yoghurtar, sötade pålägg.. Vi har lärt oss att fett inte är bra, så det drar vi ner på. Vi blir sjuka! Väldigt sjuka!

Jag vet inget bättre än osteopati när jag behöver hjälp med besvär. Inget medicinskt synsätt har sådan bredd så vitt jag vet. Men när vi har ätit oss så sjuka så räcker det liksom inte till med behandling, hur bra den än är! 

Om vi kraftigt drar ner på snabba processade kolhydrater, ökar intaget utav växtfibrer och äter bra fett, äter ordentligt tillagad mat, rör oss varje dag, sover ordentligt, stänger av mediabrus en stund varje dag, ler och skrattar så ofta vi kan och matar våra hjärnor med bra tankar så kommer dom allra flesta utav dessa besvär att försvinna eller bli mycket bättre, utan tvekan. 

Vill du läsa en bra bok om ämnet? Ann Fernholms bok "Ett sötare blod" är en fantastiskt bra bok, som alla borde läsa, speciellt om du har små barn hemma. www.kostdoktorn.se är väldigt informativ om du vill veta mer. Tränar du mycket och tror att du behöver en massa kolhydrater för att orka, gå in på Jonas Bergqvists blogg www.jonasbergqvist.se och läs.. 

bloggen foodpharmacy är en rolig sida där vetenskapliga texter skrivs på begriplig svenska. Läs särskilt "professorns spalt" där Stig Bengmark skriver. Dom har i dagarna kommit ut med en ny bok "food pharmacy" som är otroligt välgjord och den bästa jag läst på länge!! Köp!

Birgitta Höglunds Blogg ( med massor utav goda recept ) är alltid inspirerande att läsa..

Anna Hallén har skrivit flera kokböcker, bl a LCHF för kvinnor som innehåller lite lättare mat. Underbara recept! Hennes bok "Gnisselzonen" är vääääldigt läsvärd och inspirerande för er som vill veta mer om vad maten gör oss och vad vi själva kan göra för att bli frisk/friskare..

Har du högt blodtryck och medicinerar för det? Eller har du diabetes? Du kan äta dig besvärsfri, eller friskare, om du vill.. Vi är fostrade att ta ett piller och leva som vanligt, vilket vår livsmedels- och läkemedelsindustri applåderar! Läs "Forskningsfusket" utav Ralf Sundberg, som handlar om dessa industriers historia under 1900-talet. Då förstår du varifrån våra matrekommendationer och läkemedelsordinationer kommer.

Vill du titta över din kost och göra en livsinventering och behöver hjälp med det så hör av dig, jag hjälper dig gärna!